
Bioton Intesta Max z granulatem 30sasz.









Bioton Intesta Max z granulatem 30sasz. - Najlepsze oferty
Bioton Intesta Max z granulatem 30sasz. - Opis
U pacjentów z chorobami i zaburzeniami funkcji jelit, oprócz ewentualnego leczenia, bardzoważne jest odpowiednie postępowanie dietetyczne. Warunkiem przywrócenia i utrzymania
prawidłowych funkcji jelit jest systematyczna regeneracja nabłonka. Prawidłowy nabłonek
chroni przed niepożądanym przedostawaniem się drobnoustrojów i toksyn oraz innych
szkodliwych związków z treści jelitowej do organizmu. Prawidłowo funkcjonująca błona
śluzowa jelita wytwarza odpowiednią ilość śluzu. Śluz pełni ważną rolę fizycznej ochrony
nabłonka jelit, ale także zapewnia optymalne środowisko do przebywania bakterii, w tym
tych, które są bardzo pożyteczne dla gospodarza. Dzięki warstwie śluzu mogą się one
trwale osiedlić i produkować liczne ważne związki, m.in. witaminy i kwas mlekowy. Zdrowe
jelito ma prawidłową motorykę, która powoduje przesuwanie się treści przez różne
części układu pokarmowego, co umożliwia trawienie i wchłanianie. Wszystkie te procesy
wymagają energii. Komórki jelita grubego, uzyskują ją z naturalnie występującego w jelicie
grubym maślanu.
JAK POWSTAJE MAŚLAN W JELICIE GRUBYM?
Zdrowe odżywianie kojarzy się nieodłącznie z regularnym spożywaniem odpowiednich porcji
błonnika pokarmowego, który jest bardzo cennym składnikiem naszej diety. Udowodniono
związek pomiędzy spożyciem błonnika a mniejszym ryzykiem zachorowania na choroby
jelit, w tym nowotwory, ale także na choroby układu krążenia i choroby metaboliczne
takie jak otyłość i cukrzyca.
Początkowo błonnikowi przypisywano rolę (...) więcej „wymiatacza”
zbędnych i toksycznych substancji z przewodu pokarmowego oraz materiału balastowego
ułatwiającego wypróżnianie i zapobiegającego zaparciom. Dzięki badaniom naukowców
okazało się, że błonnik ulega w jelicie fermentacji bakteryjnej do związków zwanych
krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, spośród których maślan ma najsilniejsze
bezpośrednie działanie biologiczne na jelita, jak i pośrednie, na metabolizm całego
organizmu. Dobroczynne działanie maślanu to przede wszystkim dostarczanie energii
do komórek i tkanek z których zbudowane jest jelito. Na odpowiedni bilans produkcji
i metabolizmu maślanu mają wpływ czynniki, które utrudniają wytwarzanie maślanu lub
powodują zwiększone zapotrzebowanie organizmu na tę substancję.
ZMNIEJSZONE WYTWARZANIE MAŚLANU
Do spadku produkcji maślanu mogą przyczynić się następujące sytuacje:
- Dysbioza, czyli zaburzenia mikrobioty bytującej w jelicie grubym.5
- Niedostateczna podaż błonnika pokarmowego oraz diety ograniczające błonnik.
- Zbyt szybki pasaż jelitowy np. biegunki lub przyjmowanie leków przeczyszczających.
Dysbioza to zaburzenia ilości, składu i funkcjonowania mikrobioty jelitowej. Klasycznym
przykładem zaburzeń mikrobioty jest dysbioza wywołana antybiotykoterapią, szczególnie
wielolekową i długotrwałą. Skutkiem dysbiozy mogą być infekcje drobnoustrojami
patogennymi, które powodują „wypieranie” pożytecznych bakterii z ich naturalnego
środowiska, przez co zaburzają równowagę mikrobioty. Znane jest zjawisko poinfekcyjnego
zespołu jelita nadwrażliwego, dlatego tak ważne jest unikanie infekcji układu pokarmowego np.
podczas podróży i wyjazdów turystycznych do rejonów o niższych standardach sanitarnych.
Problem niedostatecznej podaży błonnika nie wynika wyłącznie ze złych nawyków
żywieniowych. Diety ubogie w błonnik roślinny często są stosowane w chorobach jelit,
zapalnych i czynnościowych. Paradoksalnie, osoby które powinny zjadać więcej błonnika,
aby powstawało więcej maślanu, unikają go w swojej diecie ze względu na gorszą tolerancję.
Około 55 % osób z zespołem jelita nadwrażliwego deklaruje, że wysokobłonnikowe produkty
zaostrzają objawy choroby.
Nawet jeśli spożywamy wystarczającą ilość błonnika, ale
skład naszej mikrobioty jest zaburzony (dysbioza) to nagromadzone włókno roślinne
w jelicie pęcznieje, a produkcja maślanu nie rośnie. To może wywołać biegunkę i inne
objawy ze strony jelit.
ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE NA MAŚLAN
Osoby z chorobami i zaburzeniami jelit mają większe zapotrzebowanie na maślan
w porównaniu do osób zdrowych.
Przyczyną zwiększonego zapotrzebowania na maślan mogą być:
- Zaburzenia czynności jelit, uszkodzenia błony śluzowej i stany zapalne
Wyżej wymienione stany mogą być spowodowane przez choroby (zespół jelita
nadwrażliwego, choroby zapalne jelit). Powikłaniem po radioterapii są uszkodzenia struktur
i czynności jelit, a także stan dysbiozy. Nadużywanie alkoholu oraz niektóre leki powodują
zmiany przepuszczalności bariery jelitowej, co może wywoływać stany zapalne. Dodatki
do żywności mogą zmieniać strukturę błony jelitowej, a także wywoływać stany zapalne.
- Zabiegi operacyjne
Zabieg chirurgiczny z powodu chorób jelit (nowotwór, polipy, choroba uchyłkowa etc.)
powoduje zwiększone zapotrzebowanie energetyczne związane z regeneracją jelit.
Maślan jest podstawowym i niezbędnym materiałem energetycznym, który regeneruje
komórki błony śluzowej jelita.
REKOMENDACJA DO STOSOWANIA
Intesta Max to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która jest rekomendowana
do postępowania dietetycznego w następujących sytuacjach :
- zespół jelita nadwrażliwego (IBS) i inne zaburzenia czynnościowe jelit;
- biegunki i zaburzenia jelitowe wywołane między innymi antybiotykoterapią, radioterapią,
chemioterapią lub patogenami;
- zabiegi chirurgiczne w obrębie jelit;
- choroby zapalne jelit;
- choroba uchyłkowa jelit;
- podróż do rejonów o niższym standardzie sanitarnym;
- ograniczone spożycie błonnika.
SPECJALNA FORMUŁA KONTROLOWANEGO UWALNIANIA
Ochrona składnika odżywczego przed wchłonięciem w żołądku jest istotna dla procesu
dostarczania do jelita grubego. O szybkości i miejscu uwalniania maślanu sodu jako
składnika odżywczego decyduje odpowiednio opracowany skład matrycy trójglicerydowej.
Matryca stanowi kompozycję odpowiednio dobranych, całkowicie uwodornionych
trójglicerydów kwasów tłuszczowych z oleju palmowego. Dzięki matrycy, uwalnianie
maślanu sodu odbywa się stopniowo od momentu, kiedy enzymy trawiące tłuszcze
wydzielane są przez trzustkę do dwunastnicy, gdzie rozpoczynają proces rozpadu
matrycy. Matryca trójglicerydowa zastosowana w preparacie Intesta pozwala na dotarcie
ok. 50 % maślanu sodu do jelita grubego. Początkowo uważano, że jedynym czynnikiem
mającym wpływ na efekty przyjmowania maślanu jest sposób jego ochrony. Praktyka
stosowania pokazuje, że równie ważne znaczenie ma zastosowanie odpowiednio dużych
porcji maślanu sodu, adekwatnych do potrzeb organizmu. Ze względu na zastosowaną
technologię mikrootoczkowania maślanu sodu matrycą trójglicerydową tylko preparat
Intesta i logo technologii mikrootoczkowania MSB (microencapsulated sodium butyrate)
są chronione patentami.
DZIAŁANIE POTWIERDZONE BADANIAMI
Pozytywny wpływ postępowania dietetycznego polegającego na podawaniu
mikrootoczkowanego maślanu sodu (w ilości 300 mg maślanu sodu/dobę) jako uzupełnienia
terapii zespołu jelita nadwrażliwego został wykazany w dwóch badaniach klinicznych
(krótkoterminowe, randomizowane, dwuośrodkowe). W obu badaniach stwierdzono
poprawę jakości życia oraz zmniejszenie nasilenia niektórych obserwowanych objawów
na korzyść terapii uzupełnionej mikrootoczkowanym maślanem sodu w porównaniu do
grupy kontrolnej. Co ważne, preparat był wyjątkowo dobrze tolerowany przez pacjentów.
JAKĄ DAWKĘ MAŚLANU WYBRAĆ?
Nie jest możliwa ocena jakie dokładnie porcje maślanu są potrzebne organizmowi za pomocą
jakiegokolwiek ze znanych nam parametrów. W opublikowanej w 2010 r. opinii eksperci
byli zgodni, że porcja dobowa maślanu 300 mg ma efekt profilaktyczny. Przyjęcie 300 mg
maślanu sodu na dobę przy produkcji treści jelitowej 3-4 l /dobę powoduje zwiększenie
stężenia maślanu w jelicie o 1 mmol/l. Eksperci sugerują zwiększenie porcji prowadzące
do podniesienia stężenia maślanu w jelicie do 3–5 mmol/l na początku postępowania
oraz w stanach zaostrzenia, a następnie stopniowy powrót do porcji profi laktycznej
w celu utrzymania pozytywnego efektu postępowania dietetycznego. To oznacza, że
porcje trzy- lub pięciokrotnie większe mogą pokryć faktyczne zapotrzebowanie przez
organizm. Odpowiednio duża porcja maślanu ma szanse wywrzeć pozytywny wpływ na
stan jelit. Z tego powodu preparat występuje w dwóch wersjach: Intesta Max w saszetkach
zawierających 750 mg maślanu sodu do intensywnego postępowania dietetycznego oraz
Intesta w kapsułkach zawierających 150 mg maślanu sodu do postępowania utrzymującego
dobry efekt wcześniejszego odżywiania.
JAK STOSOWAĆ PREPARAT INTESTA MAX
Granulat w saszetce Intesta MAX jest nierozpuszczalny w wodzie. Zaleca się bezpośrednio
wsypać zawartość saszetki Intesta MAX do ust i popić wodą lub innym płynem
o temperaturze pokojowej lub zmieszać z gęstym posiłkiem np. jogurtem lub serkiem.
Preparat Intesta MAX ma dodatek naturalnego aromatu żurawinowego, pomimo tego
zawartość saszetki może mieć specyfi czny zapach, charakterystyczny dla maślanu
sodu. Z tego powodu zaleca się połknąć zawartość saszetki bezpośrednio po otwarciu.
Warunkiem uzyskania szybkich i trwałych korzyści ze stosowania preparatu Intesta
MAX jest regularne (codzienne) i odpowiednio długie, nie krótsze niż okres przyjmowania
rekomendowany w ulotce lub zalecony przez lekarza, przyjmowanie preparatu.
W niektórych przypadkach preparat Intesta MAX może być stosowany przewlekle jako
postępowanie dietetyczne.
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) i inne zaburzenia czynnościowe jelit
W przypadku zespołu jelita nadwrażliwego i zaburzeń czynnościowych jelit postępowanie
może składać się z okresu, kiedy stosuje się duże porcje maślanu w celu możliwie
szybkiego osiągnięcia pozytywnego efekt dietetycznego. Postępowanie takie może być
prowadzone przewlekle.
Zaleca się przyjmować 1 saszetkę Intesta MAX rano po śniadaniu do momentu uzyskania
pozytywnego efektu dietetycznego, nie krócej niż jeden miesiąc.
Jeśli w tym czasie nie zostanie uzyskany pozytywny efekt dietetyczny można kontynuować
postepowanie z użyciem preparatu Intesta MAX aż do ich jego osiągnięcia.
Następnie można kontynuować postępowanie z użyciem preparatu Intesta w kapsułkach,
które zawierają mniejszą porcję maślanu sodu, aby utrzymać osiągnięty efekt dietetyczny.
Lekarz może zalecić stosowanie porcji preparatu indywidualnie dopasowanych do
stanu zdrowia.
Biegunki i zaburzenia jelitowe wywołane między innymi przez antybiotykoterapię,
radioterapią, chemioterapię lub patogeny
Zaleca się przyjmować 1 saszetkę Intesta MAX rano po śniadaniu do momentu uzyskania
pozytywnego efektu dietetycznego, nie krócej niż jeden miesiąc.
Jeśli w tym czasie nie zostanie uzyskany pozytywny efekt dietetyczny można kontynuować
postępowanie z użyciem preparatu Intesta MAX aż do jego osiągnięcia.
Następnie można kontynuować postępowanie z użyciem preparatu Intesta w kapsułkach,
które zawierają mniejszą porcję maślanu sodu, aby utrzymać osiągnięty efekt
dietetycznego odżywiania.
Lekarz może zalecić stosowanie porcji preparatu indywidualnie dopasowanych do
stanu zdrowia.
Nie należy lekceważyć biegunki, ponieważ może przekształcić się w poinfekcyjny zespół
jelita nadwrażliwego.
Stosowanie przed i po zabiegu chirurgicznym w obrębie jelit
Bezpośrednio przed i po zabiegu chirurgicznym lekarz może zalecić przyjmowanie Przed
zabiegiem operacyjnym.
Zaleca się przyjmowanie 1 saszetki rano po śniadaniu lub 1 saszetki rano po śniadaniu
i 1 saszetki wieczorem po kolacji, przez około 10 -14 dni przed operacją.
Lekarz może zalecić okres przyjmowania oraz porcję preparatu indywidualnie dopasowane
do potrzeb odżywczych operowanego.
Okres pooperacyjny.
Zaleca się przyjmowanie 1 saszetki rano po śniadaniu lub 1 saszetki rano po śniadaniu
i 1 saszetki wieczorem po kolacji, przez około 2 tygodnie po operacji.
Lekarz może zalecić okres przyjmowania oraz porcję preparatu indywidualnie dopasowane
do potrzeb odżywczych operowanego.
Lekarz może zalecić kontynuację postępowania z użyciem preparatu Intesta w kapsułkach,
które zawierają mniejszą porcję maślanu sodu.
Nieswoiste choroby zapalne jelit
Zaleca się przyjmować 1 saszetkę Intesta MAX rano po śniadaniu.
Lekarz może zalecić okres przyjmowania oraz porcję preparatu indywidualnie dopasowane
do potrzeb dietetycznych pacjenta.
Choroba uchyłkowa jelit
Zaleca się przyjmować 1 saszetkę Intesta MAX rano, po śniadaniu.
Lekarz może zalecić postępowanie z użyciem preparatu Intesta MAX lub Intesta
w kapsułkach.
Lekarz może zalecić okres przyjmowania oraz porcję preparatu indywidualnie dopasowane
do potrzeb dietetycznych.
W badaniach z udziałem chorych na chorobę uchyłkową przyjmowanie 2 kapsułek po
150 mg maślanu sodu dziennie, przez okres 12 miesięcy było skorelowane z rzadszym
powtarzaniem się epizodów choroby.
Dieta ograniczająca spożycie błonnika pokarmowego
Osoby z chorobami zapalnymi oraz zaburzeniami czynnościowymi jelit mogą mieć
zalecone stosowanie diety ograniczającej błonnik pokarmowy w przypadku problemów
z przyjmowaniem niektórych pokarmów roślinnych.
Dotyczy to także osób, które nie spożywają zalecanej dziennej porcji błonnika.
W celu uzyskania korzystnych efektów postępowania dietetycznego przy ograniczonym
spożyciu błonnika należy przyjmować 1 saszetkę Intesta MAX rano po śniadaniu przez
okres stosowania diety.
Lekarz może zalecić okres przyjmowania oraz porcję preparatu indywidualnie dopasowane
do potrzeb dietetycznych osoby na diecie.
Dieta ograniczająca spożycie błonnika pokarmowego
Osoby z chorobami zapalnymi oraz zaburzeniami czynnościowymi jelit mogą mieć
zalecone stosowanie diety ograniczającej błonnik pokarmowy w przypadku problemów
z przyjmowaniem niektórych pokarmów roślinnych.
Dotyczy to także osób, które nie spożywają zalecanej dziennej porcji błonnika.
W celu uzyskania korzystnych efektów postępowania dietetycznego przy ograniczonym
spożyciu błonnika należy przyjmować 1 saszetkę Intesta MAX rano po śniadaniu przez
okres stosowania diety.
Lekarz może zalecić okres przyjmowania oraz porcję preparatu indywidualnie dopasowane
do potrzeb dietetycznych osoby na diecie.
Pobyt w rejonach o niższym standardzie sanitarnym.
Postepowanie dietetyczne z użyciem preparatu Intesta jest elementem zapobiegania i/
lub łagodzenia objawów zaburzeń jelitowych w podróży, rekomendowanym dla dorosłych
i dzieci.
Zależność pomiędzy postępowaniem dietetycznym z użyciem mikrootoczkowanego
maślanu sodu a wystąpieniem potencjalnych infekcji jelitowych oceniono w badaniu
z udziałem osób podróżujących.
Zaleca się przyjmowanie 1 saszetki Intesta MAX rano po śniadaniu i 1 saszetki wieczorem
po kolacji, przez tydzień przed wyjazdem. Postępowanie należy kontynuować przez
cały pobyt.
Nie należy lekceważyć biegunki, ponieważ może przekształcić się w poinfekcyjny zespół
jelita nadwrażliwego.
INFORMACJE O SKŁADZIE
Jedna saszetka preparatu Intesta Max zawiera 2 500 mg mikrogranulowanego maślanu
sodu i trójglicerydów pochodzenia roślinnego co odpowiada 750 mg maślanu sodu.
Składniki: mieszanina całkowicie uwodornionych trójglicerydów kwasów tłuszczowych
z oleju palmowego, maślan sodu, aromat naturalny żurawinowy, substancja słodząca –
Acesulfam K . mniej
Bioton Intesta Max z granulatem 30sasz. - Opinie i recenzje
Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.
i...a
- 2025-06-12r...i
- 2025-05-20k...3
- 2025-05-06