Saletra potasowa do peklowania mięsa 20 g

(3 opinie)
4,70 zł
Hurtownia Przypraw Rafex

Najlepsze wybrane oferty
Pozycja ofert z pogrubioną nazwą została opłacona przez kontrahenta. O kolejności ​prezentacji ofert decyduje mechanizm licytacji.
Oferty z zielonym tłem oraz ikoną są najtańsze.
Oferty oznaczone logiem "Ceneo - kup teraz" pochodzą od partnerów korzystających z usługi "Kup teraz", która umożliwia bezpośredni zakup produktów za pośrednictwem Ceneo.pl, z pominięciem strony sklepu sprzedawcy. Ceneo nie jest sklepem.
Hurtownia Przypraw Rafex
Saletra Potasowa Do Peklowania Mięsa - 20 G
4,70 zł
Idź do sklepu
Ceneo - Kup teraz
Saletra potasowa do peklowania 20 g Browin
5,00 zł
Sprawdź na Ceneo

Saletra potasowa do peklowania mięsa 20 g - Najlepsze oferty

Pozycja ofert z pogrubioną nazwą została opłacona przez kontrahenta. O kolejności ​prezentacji ofert decyduje mechanizm licytacji.
Oferty z zielonym tłem oraz ikoną są najtańsze.
Oferty oznaczone logiem "Ceneo - kup teraz" pochodzą od partnerów korzystających z usługi "Kup teraz", która umożliwia bezpośredni zakup produktów za pośrednictwem Ceneo.pl, z pominięciem strony sklepu sprzedawcy. Ceneo nie jest sklepem.
Ukryj oferty

Saletra potasowa do peklowania mięsa 20 g - Opis

Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Proporcja na 5 kg mięsa:Do 2,5 L wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co 2 – 3 dni. Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować. Składniki:
: - Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa 1. SPECYFIKACJASaletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252)stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotanpotasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przypeklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu. W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw,pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartośćmioglobiny).W drugim etapie jony (...) więcej

Saletra potasowa do peklowania mięsa 20 g - Opinie i recenzje

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

  1. Opinia została napisana przez użytkownika, który zakupił produkt.

    j...7

    - 2024-12-20
    Saletra ok
  2. Opinia została napisana przez użytkownika, który zakupił produkt.

    h...a

    - 2023-03-26
    Bardzo dobra jakość
  3. Opinia została napisana przez użytkownika, który zakupił produkt.

    d...a

    - 2024-10-30
    Zamówiłam saletrę potasową 20g z przekonaniem, że otrzymam towar w oryginalnym opakowaniu producenta jak na zdjęciu a otrzymałam odważony proszek w torebkach strunowych. Mam poczucie wprowadzenia mnie w błąd.
Zobacz wszystkie opinie

Saletra potasowa do peklowania mięsa 20 g - Podobne produkty

Produkty rekomendowane przez Taniomania