Garnek Hermetyczny Beczka Do Kiszenia Kamionka 5L - Opis
GARNEK kamionka 5L BECZKA do KISZENIA kapusty OGÓRKÓW peklowanie mięsa KOŁNIERZ HermetycznaSzczelne i hermetyczne naczynie do kiszenia kapusty ogórków i peklowania mięsa
Wymiary garnka:- wysokość: 26 cm
- średnica z uszami: 25 cm
- średnica bez uszu: 20 cm
- pojemność: 5 litrów
Kiszenie ? Tylko w kamionce!✔️
POLSKI PRODUKT - naczynia do kiszenia z naszej oferty pochodzą z
polskiego zakładu ceramicznego✔️ HAND MADE - produkty wykonywane są ręcznie. Dla wszystkich tych którzy cenią sobie tradycje✔️
KAMIONKA - jest niewrażliwa na działanie kwasów i soli - obecnych w procesie kiszenia✔️
EFEKTOWNA I EFEKTYWNA - Szkliwienie nadaje bezcenne połysk, a całość jest stylizowana. Tradycyjne kiszenie w tradycyjnym naczyniu
jak za dawnych lat✔️
WYGODNE UŻYTKOWANIE - dzięki uchwytom bez problemu przeniesiesz beczkę, a pokrywka pozwoli na higieniczne i praktyczne korzystanie z beczkiWykonanie:
kamionka | Kolor:
brązowy | Zmywarka:
tak | Piekarnik:
tak | Mikrofalówka:
tak | Beczka do kiszenia z kołnierzem:
takPolski produkt rzemieślniczySzukasz pomysłu, nie wiesz jak zacząć?
✔️ Mamy dla Ciebie kilka wskazówek!Zobacz także inne garnki do kiszenia a także kamienie dociskowe!Potrzebujesz pasującego kamienia dociskowego?Pamiętaj o tym, że kamień potrzebuje w beczce miejsca i jednocześnie to miejsce zabiera. Z uwagi na to,
jeśli chcesz korzystać z beczek z kamieniem - wybierz naczynie o pojemności co najmniej
(...) więcej
5 litrów.Znajdziesz go na innej naszej aukcji !Dlaczego beczka z kołnierzem?Szczelne zamknięcie beczki pozwala na kontrolowanie procesu fermentacji,
zapobiegając dostępowi powietrza i tworzeniu się pleśni.Jak działa płaszcz wodny?Prosto! Do
wgłębienia nalewasz odrobinę wody - tak aby przy zamknięciu pokrywką czuć było delikatny opór.Woda w tym przypadku jest świetnym i naturalnym izolatorem ;-)Zalety beczek z kołnierzem:
- łatwe do utrzymania w czystości
- brak elementów gumowych czy metalowych które mogą się zużyć czy uszkodzić
- całkowicie bezpieczne dla zdrowia
Kamionka - co właściwie kupujesz?
Każde naczynie jest odlewane z formy gipsowej właściwej dla swojego wzoru.Czy wiesz, że za produkcję
formy "matki" (pierwowzoru) odpowiadają rzeźbiarze? Rzeźbią oni dokładny kształt naczynia do kiszenia, który uwzględnia każdy detal czy żłobienie ?
Suszenie i wypalanie - testy dla najwytrzymalszychNaczynie w pierwszej kolejności jest osuszane z nadmiaru wilgoci, później ląduje w piecu w temperaturze 1200 stopni. To etap w którym co 4-5 garnek pęka, pozostają tylko te twarde i odporne.
Garnek do kiszenia jest szkliwiony ręcznie - metodą zanurzeniowąZanurzane i obracane przez doświadczonych rzemieślników jednym ruchem, tak aby pokryć całość naczynia do kiszenia glazurą.Co można kisić w kamionce?Kamionka służy do
przechowywania żywności w sposób ekologiczny i pozbawiony chemii. Dlatego często jest wykorzystywana do kiszenia warzyw. Proces fermentacji zachodzi wówczas samoistnie, a
naczynia są odporne na działanie kwasów. Do przykładowych produktów przygotowywanych w ten sposób w kamiennych naczyniach zaliczamy:
- ogórki,- kapustę,- buraki.- kalafior,- marchew,- cukinię.Nasze kamionki bardzo często wykorzystywane są w Kołach Gospodyń Wiejskich (KGW) !Czy warto kisić warzywa?
✔️ UZUPEŁNIJ NATURALNE PROBIOTYKIpopraw trawienie, wzmocnij jelita i odporność
✔️ DOSTARCZAJ NATURALNYCH WITAMINkiszone warzywa mogą dostarczać witamin z grupy B, witaminy K oraz minerałów, takich jak żelazo, wapń i magnez. Czy wiesz, że witamina C w warzywach kiszonych może być lepiej przyswajana przez organizm?
✔️ NIE LICZ KALORIIkiszonki mają często niską zawartość kalorii, a nie rzadko są bogate w błonnik, co może wpływać na uczucie sytości i regulację poziomu cukru we krwi.Jak kisić warzywa?
- Dokładnie umyj beczkę do kiszenia oraz warzywa które mają być kiszone. Jeśli są duże, możesz je pokroić na mniejsze kawałki
- Przygotuj zalewę: na 1 litr wody potrzebujesz ok 30 g soli (bez dodatków jodu ani przeciwzbrylających). Możesz dostosować ilość soli w zależności od własnych preferencji smakowych.
- Umieść warzywa w beczce, dociskając je delikatnie, aby zmieściły się jak największe ilości. Upewnij się, że beczka jest w miarę wypełniona, ale pozostaw miejsce na około 5 cm wolnej przestrzeni na górze.
- Zalej warzywa przygotowaną zalewą, tak aby były całkowicie zanurzone. Warzywa powinny być pokryte zalewą, aby zapobiec kontaktowi z powietrzem, co może prowadzić do rozwoju pleśni.
- Przechowuj w odpowiednich warunkach: Umieść beczkę w odpowiednim miejscu, np. w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Proces kiszenia będzie trwał przez pewien czas, zwykle od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od rodzaju warzyw i preferowanego stopnia fermentacji.
mniej
Garnek Hermetyczny Beczka Do Kiszenia Kamionka 5L - Opinie i recenzje
Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.
CeneoAI
- 2024-09-24t...i
- 2023-11-15m...k
- 2023-09-06