Sun & Foods Bakterie Do Wytwarzania Jogurtu L+ 1sasz.

(88 opinie)
31,00 zł
EKO-ZIOŁA sklep zielarsko-medyczny

Najlepsze wybrane oferty
Pozycja ofert z pogrubioną nazwą została opłacona przez kontrahenta. O kolejności ​prezentacji ofert decyduje mechanizm licytacji.
Oferty z zielonym tłem oraz ikoną są najtańsze.
Oferty oznaczone logiem "Ceneo - kup teraz" pochodzą od partnerów korzystających z usługi "Kup teraz", która umożliwia bezpośredni zakup produktów za pośrednictwem Ceneo.pl, z pominięciem strony sklepu sprzedawcy. Ceneo nie jest sklepem.
EKO-ZIOŁA sklep zielarsko-medyczny
Sun&Food JOGURT L+ Organic bakterie liofilizowane do wytwarzania jogurtu (wg dr Kempisty)
31,00 zł
Idź do sklepu
Allegro
Eko Jogurt L+ starter bakterii książka: Leczenie Żywieniem Kempisty
84,90 zł
Idź do sklepu

Sun & Foods Bakterie Do Wytwarzania Jogurtu L+ 1sasz. - Najlepsze oferty

Pozycja ofert z pogrubioną nazwą została opłacona przez kontrahenta. O kolejności ​prezentacji ofert decyduje mechanizm licytacji.
Oferty z zielonym tłem oraz ikoną są najtańsze.
Oferty oznaczone logiem "Ceneo - kup teraz" pochodzą od partnerów korzystających z usługi "Kup teraz", która umożliwia bezpośredni zakup produktów za pośrednictwem Ceneo.pl, z pominięciem strony sklepu sprzedawcy. Ceneo nie jest sklepem.
Ukryj oferty

Sun & Foods Bakterie Do Wytwarzania Jogurtu L+ 1sasz. - Opis

Uwaga! zestaw zawiera: jedną (1) saszetkę Eko jogurt L+ oraz książkę dr Kempisty "Leczenie żywieniem"Eko jogurt L+Bakterie jogurtowe do wytwarzania jogurtu L+Ze względu na bogaty i różnorodny skład bakteryjny jogurt L+ jest najbardziej uniwersalny i odpowiedni dla wszystkich grup wiekowych. Polecany na początek w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit oraz później w celu profilaktycznego dbania o florę jelitową.1 saszetka wystarcza na przygotowanie 1 litra jogurtu L+.Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.Termin przydatności do spożycia: 10-2026Masa netto: 4,9gCharakterystyka
  • Wspiera procesy trawienne oraz wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit.
  • Dzięki żywym bakteriom i zawartości kwasu mlekowego sprzyja zwalczaniu szkodliwych bakterii i grzybów, przywracając prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego prawidłowe pH.
  • Zawiera dużą ilość witamin m.in. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₂ bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy.
  • Zawiera m.in. dużą ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organizmie.
  • Ma również duże zastosowanie w kosmetyce – można stosować np. przy rozstępach skórnych.
Ma korzystne działanie na przewód pokarmowy:
  • poprawia trawienie i wchłanianie pokarmów,
  • wpływa na lepszą perystaltyka jelit,
  • wytwarzane (...) więcej
  • przeciwdziała zakażeniom i stanom zapalnym,
Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm.Produkt posiada:
  • CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
  • Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003
Zawiera kultury bakterii:
  • Streptococcus thermophilus
  • Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis
  • Lactobacillus acidophilus
  • Bifidobacterium lactis
Nie zawiera:
  • Składników modyfikowanych genetycznie
  • Cukru, zagęszczaczy, glutenu, ani żadnych dodatków chemicznych
  • Śladowych ilości alergenów
  • Produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soi, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.
  • Nie zawiera nawet śladowych ilości alergenów.
Nasze kultury bakterii zostały uznane przez rynek międzynarodowy za bezpieczne do spożycia.JAK ZACZĄĆ TERAPIĘ DR KEMPISTY ?
  • Terapię rozpoczynamy od Jogurtu L+.
  • Dzięki zawartym w nim bakteriom zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.
  • Szczególnie ważny jest Acidophilus, którego działanie wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego spowodowanych przez Helicobacter pylori.
  • Po 14 dniach dołączamy kwaśne mleko.
  • Rano w dalszym ciągu pijemy Jogurt L+, a w południe i wieczorem kwaśne mleko.
Obecność żywych bakterii i wytworzonych przez nie substancji m.i.n. kwasu mlekowego sprzyja regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i przemianę materii.
  • Reguluje pracę przewodu pokarmowego,
  • Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, zapobiegając biegunkom oraz wspomaga układ odpornościowy.
  • Poprzez zwiększone przyswajanie wapnia i fosforu wzmacnia kości.
  • Zmniejsza objawy nietolerancji laktozy.
JAK PRZYGOTOWAĆ EKOLOGICZNY DOMOWY JOGURT L+Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego (nie typu UHT) lub napoju roślinnego (migdałowego, sojowego, owsianego).Przygotuj:
  • Litrowy słoik (najlepiej wcześniej wyparzony) ze szczelnym zamknięciem.
  • Saszetkę z kulturami bakterii jogurtowych.
  • Litr mleka lub napoju roślinnego
  1. Podgrzej mleko do temperatury 42° (dotyczy mleka pasteryzowanego ze sklepu). Mleko świeże podgrzewamy do 80°C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek).
  2. Przelej mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i wystudź do temp. 42°C.
  3. Otwórz saszetkę z bakteriami, wsyp do mleka i delikatnie zamieszaj. Szczelnie zamknij naczynie. Bakterie wsypujemy do mleka, które ma 42°C! W wyższej temperaturze bakterie giną. Do mierzenia temperatury możesz użyć specjalnego termometru. Kupisz go tutaj.
  4. Zostaw do fermentacji od 8 do 16 godzin w temperaturze około 42°C, aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Przeważnie trwa to około 12 godz.
Aby utrzymać temperaturę 42°C, możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki (oczywiście wodę należy wtedy co jakiś czas wymieniać na ciepłą). Słoik możemy również wstawić do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika albo zawinąć w koc.Uwaga!Jeśli nie wychodzi pierwsze namnożenie, można przetrzymać mleko nawet do 24 godzin. Po 12 godz. sprawdź, czy jogurt jest gotowy — jeśli nic nie wyszło, podgrzej całość (w piekarniku lub garnku z ciepłą wodą) i znowu odstaw na kolejne maksymalnie 12 godz. do namnożenia.KOLEJNE NAMNAŻANIENastępne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża).Na każdy litr nowo przygotowanego mleka/napoju roślinnego (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku pierwszego namnażania.Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).PRZYGOTOWANIE WEGAŃSKIEGO JOGURTU L+ Z NAPOJU ROŚLINNEGOW przypadku napojów roślinnych postępujemy zgodnie z ogólną instrukcją namnażania bakterii, musimy jednak pamiętać o dwóch istotnych rzeczach:
  1. Mleka roślinne nie zawierają laktozy, którą żywią się bakterie. Dlatego dodaj łyżkę cukru na 1 litr napoju (stewia, ksylitol nie będą działać!). W procesie fermentacji cukier zostanie „zjedzony” przez bakterie. Cukier dodajemy przed podgrzaniem napoju, tak, aby dobrze się rozpuścił.
  2. Jogurty z napojów roślinnych wychodzą dość rzadkie, dlatego dodaj 1 łyżeczkę agar-agar na 1 litr napoju, aby konsystencja jogurtu była bardziej gęsta.
Po skwaszeniu zdejmij pokrywkę i przechowuj w lodówce.Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.LECZENIE ŻYWIENIEM źródło życia i zdrowiaCzy pożywienie może być lekarstwem i wzmacniać odporność naszego organizmu? Tak, a kiedy tak się dzieje, przedstawia książka „Leczenie żywieniem”. Znajdziemy tutaj praktyczne porady i program żywieniowy, abyśmy jak najdłużej cieszyli się życiem w dobrym zdrowiu . Komplet cennych wskazówek napisanych przez lek. med. Jadwigę Kempisty i lek. med. Urszulę Chorzępa.Autorkami publikacji są dwa pokolenia lekarzy, matka i córka - lek. med. Jadwiga Kempisty i lek. med. Urszula Chorzępa. Obie to lekarki z wieloletnią praktyką medyczną, łączące różnorodne metody leczenia jak osiągnięcia medycyny światowej poszerzone o komplementarne ziołolecznictwo, akupunkturę, akupresurę i homeopatię klasyczną. Całość uzupełnia szczegółowo opracowany program zdrowego żywienia, który pomoże w zmianie złych nawyków pokarmowych.Lekarki wykorzystują doświadczenia z zakresu zdrowego żywienia oraz lecznictwa pochodzące z rozmaitych kultur, między innymi chińskiej, żydowskiej i staropolskiej, łącząc je z w unikalny sposób z osiągnięciami nowoczesnej medycyny molekularnej."Zadaniem każdego lekarza jest jak najlepsza pomoc każdemu pacjentowi. Zdarza się jednak, że sprawdzone metody u niektórych z nich nie przynoszą spodziewanych efektów. I wtedy warto szukać innych sposobów pomocy pacjentowi, dodatkowych metod, czasem nowych, a czasem tradycyjnych czy tak zwanych niekonwencjonalnych. W tej książce znajdziecie Państwo i jedno, i drugie. Z całym szacunkiem dla medycyny i jej ogromnych osiągnięć, przedstawiamy pewne warte uwagi tematy, jak chociażby ciągle niedoceniany przez wielu lekarzy, a przecież ogromny i potwierdzony wieloma badaniami naukowymi, wpływ tego, co jemy na nasze zdrowie i samopoczucie.[...] Wspominamy również o Medycynie Chińskiej. Nie wszystkie związane z nią pojęcia dadzą się łatwo przetłumaczyć na język medycyny zachodniej i czasami brzmią obco. Ale jedno jest pewne – w praktyce przynosi ona bardzo dobre rezultaty, warto zatem spróbować".Naczelną zasadą stosowaną przez autorki jest wieloaspektowe, holistyczne podejście do człowieka, traktowanie organizmu jako całość. Publikacja zawiera porady dotyczące zdrowego trybu życia, prawidłowego odżywiania z przepisami kulinarnymi oraz mnóstwem użytecznych informacji, abyśmy jak najdłużej pozostawali w zdrowiu i ogólnym dobrostanie!Informacje:
  • Tytuł: Leczenie Żywieniem
  • Podtytuł: źródło życia i zdrowia
  • Autor: lek. med Jadwiga Kempisty, lek. med. Urszula Chorzępa
  • Oprawa: miękka
  • Liczba stron: 206
  • Rok wydania: Warszawa 2019
  • Wydanie: VI - wyd. uzupełnione i poprawione
  • Wydawnictwo: Sun and Food
  • Nr ISBN: 978-83-953861-0-7
  • Format: 145 x 205 mm (14,5 x 20,5 cm)
Chcesz cieszyć się zdrowiem, czuć się dobrze i mieć dobre samopoczucie, sięgnij po „Leczenie żywieniem”.CYTATY"Żywe kultury bakterii niemodyfikowanych genetycznie przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz prawidłowe pH (wskazane przy odchudzaniu, w leczeniu nadkwasoty, choroby wrzodowej, otyłości, zaparć, zaburzeń trawienia). Proponuję państwu bakterie, które już wcześniej, przed podaniem do organizmu, rozmnożą się, aby było ich dużo, i przyjdą do naszego organizmu z olbrzymią ilością wartości odżywczych, ponieważ potrafią to robić. Dlaczego tego nie wykorzystać? Co potrafią bakterie naszego układu pokarmowego oprócz przywracania prawidłowej flory bakteryjnej:Przetwarzają produkty żywnościowe na przyswajalne z nieprzyswajalnych, np. rozkładają laktozę, która znajduje się w mleku krowim. To laktoza odpowiada za stłuszczenie wątroby, to ona powoduje alergie. Wiele osób ma problemy z trawieniem mleka, ponieważ nie trawi laktozy. Natomiast bakterie przewodu pokarmowego rozkładają ten cukier mleczny (laktozę) na glukozę i galaktozę, które są dobrze przyswajalne. Dlatego osoby, które mają uczulenie na laktozę, mogą pić jogurty i kefiry wytwarzane na mleku krowim, kozim, sojowym czy ryżowym pod warunkiem, że zawierają one żywe bakterie, rozkładające laktozę. Biorą udział w wytwarzaniu witamin, np. z grupy B, K2. Są to witaminy, które wspomagają nasz układ krwiotwórczy i układ nerwowy. Wpływają korzystnie na naszą skórę, oczy, włosy.Witamina B12 w organizmie człowieka jest wytwarzana wyłącznie przez drobnoustroje. Mikroflora jelitowa człowieka wytwarza tę witaminę głównie w jelicie grubym.Wapń wchłania się o wiele lepiej z mleka przetworzonego przez bakterie kwasu mlekowego. Ważny jest on nie tylko dla naszych zębów i kości, ale bierze udział aż w 300 reakcjach przebiegających w ludzkim organizmie.Biorą udział w wielu procesach detoksykacyjnych. Wchłaniają patogenny cholesterol, redukują nadmiar histaminy, w wyniku czego biorą udział w leczeniu wielu chorób układu krążenia, alergii itp. Hamują wzrost patogennych pałeczek, np. Escherichia coli, która jest charakterystyczna przy zakażeniach układu moczowego. Przez konkurencję z innymi drobnoustrojami (chorobotwórczymi) o miejsce przyczepienia się na powierzchni komórek nabłonkowych naszego organizmu, wytwarzają niesprzyjające środowisko dla innych drobnoustrojów (chorobotwórczych). Wytwarzają również swoiste substancje antybiotyczne, czyli mają działanie bakteriobójcze w stosunku do wielu szczepów bakterii chorobotwórczych."

Sun & Foods Bakterie Do Wytwarzania Jogurtu L+ 1sasz. - Opinie i recenzje

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

  1. Opinia została napisana przez użytkownika, który zakupił produkt.

    a...m

    - 2025-04-04
    rewelacja!
  2. Avatar

    CeneoAI

    - 2024-09-24
    Użytkownicy są bardzo zadowoleni z produktu, podkreślając, że jogurt wychodzi smaczny, gęsty oraz łatwy w przygotowaniu. Wiele osób docenia możliwość namnażania bakterii i zdrowotne zalety jogurtu. Choć niektórzy mieli drobne problemy z pierwszymi przygotowaniami, ogólny odbiór produktu jest bardzo pozytywny.
  3. Opinia została napisana przez użytkownika, który zakupił produkt.

    r...m

    - 2024-08-02
    niekwaśny, co mnie zdziwiło ale spełnia swoją rolę bo nie trzeba słodzić :)
Zobacz wszystkie opinie

Sun & Foods Bakterie Do Wytwarzania Jogurtu L+ 1sasz. - Podobne produkty

Produkty rekomendowane przez Taniomania