Mać Ziarnista Karma K Wa 100% Arabica 250g Świeżo Palona - Opis
Kawa ziarnista świeżo palona Karma Arabica Etiopia Kostaryka 250g KawaMaćKarma wraca!Tym razem w cytrusowo-karmelowym wydaniu. Zdecydowanie polecamy ją do filtrów i przelewów.Wszechświat odpłaca Ci tym co mu dajesz. Aby dobro do Ciebie wróciło, musisz coś dobrego zrobić. Zrób dobrą kawę. Karma K*wa!◉ Opakowanie:
250 g◉ Rodzaj:
kawa ziarnista◉ Gatunek:
Arabica 100%◉ Kwasowość:
4/5◉ Słodycz:
2/5◉ Intensywność:
4/5◉ Stopień wypalenia:
średniI tak Cię dopadnie - Karma K*wa!
Co zaparzysz, to wypijesz!To nie los odpowiada za smak Twojej kawy, ale Ty sam. Najwyższy czas wziąć odpowiedzialność za swoje czyny.W roli głównej występuje tu Kostaryka Tarazzu La Pastora. Jeśli chcesz uzyskać czekoladowy smak kawy z nutą pomarańczy zaparz ją w przelewie. Jeśli ziarna potraktujesz wysokim ciśnieniem, będzie mocno kwasowo, może nawet za mocno. Pamiętaj, że Twoje życie to Twoje dzieło... tak samo jest z kawą. Od tego jaki sposób parzenia wybierzesz i jak zmielisz kawę, będzie zależało czy wróci do Ciebie dobra, czy niedobra karma k*wa!Co tu namieszaliśmy?Kawa Karma to mieszanka wysokiej jakości ziaren pochodzących z Kostaryki oraz Etiopii. 100% arabika
1. Kostaryka Tarazzu La PastoraDrzewka kawowe są uprawiane na żyznej wulkanicznej glebie, dzięki czemu uzyskują kompletny smak. Czyli jaki? Kwasowy, mocno owocowy, orzeźwiający, mało goryczkowy. Przy całej tej obfitości, kawa zachwyca lekkością.
- kraj pochodzenia - Kostaryka
- region - Tarazzu
- odmiana - Carai, Caturra
- metoda
(...) więcej
obróbki - na mokro
- wysokość - 1500 - 1900 m n.p.m
- stopień palenia - średni
2. Etiopia YirgacheffeKawa o subtelnym, kwiatowym zapachu. Ale uwaga! To nie jest zapach kawy aromatyzowanej. Nie oczekuj w smaku sztucznych aromatów. Nie będzie tak słodko, jak po zalaniu 3w1. Wręcz przeciwnie. Będzie bardzo naturalnie i kwasowo, jak na kawę afrykańską przystało. Chcesz ją poznać od środka - weź na przelew!
- kraj pochodzenia - Etiopia
- region - Yirgacheffe
- odmiana - Typica
- metoda obróbki - na mokro
- wysokość - 1800 - 2100 m n.p.m
- stopień palenia - średni
Karma K*wa w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Chemex, aeropress – o tak! Jeśli chcesz wydobyć największą głębię smaku, wybierz aeropress. Jeśli chcesz zauroczyć się bloomingiem, wybierz chemex!
- Ekspres przelewowy – życie to nie przelewki. Ale Karma K*wa najpełniej odradza się w przelewie!
- French press – nieco bardziej “brudna” konsystencja, ale dalej bardzo aromatyczna i cytrusowo orzeźwiająca.
- Ekspres ciśnieniowy - zależnie od m.in ustawień poziomu mielenia w młynku Twojego ekspresu karma może wrócić i odpłacić Ci nadmierną kwasowością, albo nadmierną goryczą, której zasadniczo w metodach przelewowych nie ma. Nie chcesz drażnić karmy, wybieraj metody przelewowe.
- Cappuccino, biała, latte... – mleko się rozlało? Trudno. Skutki będą nieodwracalne. Kawa z pomarańczową kwasowością zalana białym UHT? Brzmi jak szaleństwo. Ale jeśli Ty w tym szaleństwie widzisz metodę, to smacznego! Pij taką, jak lubisz.
Człowieku!
Masz tylko 1 życie. Wybierz dobrą karmę!Cupping Kociary i KotełaKociara i Koteł to nasi przyjaciele, rodzina, najbliżsi znajomi, pracownicy i znajomi znajomych. Bardzo ich lubimy. To nasi testerzy kawy. Każdy z nich ma inny smak.
I MY TO SZANUJEMY! Zaparzyli ją w takim ekspresie, jaki mają w domu. Siorbnęli kawę, najbardziej profesjonalnie, jak tylko potrafili.Kociara, co czujesz?"Nie jest tak słodko, jak na obrazku. Orzeźwiająca? Owocowa? Wysoko kwasowa!!! Wykręca jak kota ogonem!"◉ pomarańcza◉ karmel◉ orzechKoteł, co czujesz?"Kawę miauuuuu... i wypił. Owocowa karma. Pyszna. Niech wraca często!"◉ pomarańczowa kwasowość◉ jagoda◉ rumOddychaj! K*wa MaćWypalona kawa, to kawa zmęczona. Dlatego po procesie wypalania kawa potrzebuje kilku dni, aby odpocząć. Wziąć głęboki wdech. Spuścić nogę z gazu. Dokładnie tak, jak Ty.I dlatego dla naszych kaw wybraliśmy
opakowania z wentylem, które umożliwiają kawie wypuszczenie gazu. Dzięki temu kawa "odpoczywa" ale nie traci aromatu, bo wentyl nie wpuszcza powietrza do środka. Może być przechowywana przez rok czasu i nadal dobrze smakować. Chociaż dla zasady zalecamy, aby większość kaw z naszej oferty zaparzyć do kilku tygodniu od dnia palenia. Wtedy uzyskamy najgłębszy aromat.Dlaczego nie pakujemy do szczelnego opakowania? Świeżo palona kawa musi odgazować. Gdybyśmy ją zamknęli w szczelnych opakowaniach, mogłaby wybuchnąć. Tak jak w życiu. Zbyt długo skrywane emocje, uczucia i… gazy kiedyś w końcu muszą znaleźć swoje ujście. I wybuchasz. K*wa Mać!FAQ K*wa Mać❓ Dlaczego k*wa mać?Bo zasługujesz na najlepsze.A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. Mamy ją w ofercie. ❤️☕❤️Wsypujemy do paczek bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy. Sygnujemy naszą marką - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani w naszej kawie, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz! ❓Gdzie wypalana jest kawa?
KawaMać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać. Chwilowo biznes kawowy to nasza odskocznia. Bardzo chcielibyśmy, aby w niedługim czasie stała się sposobem na życie. ❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. Mamy w ofercie kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Mamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy. Staraliśmy się je przygotować w taki sposób, abyś mógł łatwo “wyobrazić” sobie ich smak i zapach. ☕ Czy wszystkie kawy marki KawaMać są świeżo palone?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Świeżo palone – wysyłamy kawy świeżo palone, gotowe do parzenia.
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Jak często wypalacie kawę?Wypalamy kawy regularnie, zależnie od zapotrzebowania. Wysyłamy kawy z taką datą palenia, aby były one
gotowe do picia. Kawa świeżo palona nadaje się do picia
najwcześniej 3-4 dni od daty palenia, a zalecany czas pierwszego parzenia kawy to
ok. 10 dni od dnia palenia. Podczas palenia ziaren zachodzi wiele reakcji chemicznych, dlatego nie zaleca się picia kawy „prosto z pieca”. Może się jednak zdarzyć, że w przypadku dużej ilości zamówień wyślemy ziarna
wypalone w dniu wysyłki. Zalecamy jednak, aby odczekać kilka dni z pierwszym parzeniem. ❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever..., a ja ich nie czuję. Kto tu oszukuje?Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu?
W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:◉
No. 1 Mamy różne smakiZmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć. ◉
No. 2 Inaczej odczuwamy zapachyZmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz.Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey ???◉
No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzeniaBynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! My nie jesteśmy od tego, aby mówić, co jest dobre, a co złe... jak masz myśleć i jak żyć. Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
mniej
Mać Ziarnista Karma K Wa 100% Arabica 250g Świeżo Palona - Opinie i recenzje
Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.
Aktualnie brak opinii na temat Mać Ziarnista Karma K Wa 100% Arabica 250g Świeżo Palona -
Dodaj opinię