

Nutramil Complex Diabetic saszetki o smaku czekoladowym, 6 szt.









Nutramil Complex Diabetic saszetki o smaku czekoladowym, 6 szt. - Najlepsze oferty
Nutramil Complex Diabetic saszetki o smaku czekoladowym, 6 szt. - Opis
OLIMP LABSNUTRAMIL COMPLEX DIABETIC 6 saszetekexp 30-07-25Gramatura: 6 Saszetek x 65gSmak: Czekoladowy✅Dla osób z objawami niedożywienialub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów.✅Dla pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko – onkologicznych, wyniszczonych chorobą.✅Dla osób z cukrzycą i hiperglikemią.Dieta wysokobiałkowa, wysokobłonnikowa, wysokoenergetyczna.Nutramil complex Diabetic - żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera cukry i substancje słodzące.Właściwości, ze względu na które stosowanie preparatu jest uzasadnione:Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion™). Odpowiedni dla diabetyków**. Stanowi uzupełnienie codziennej diety. Zawiera dwa źródła wysokowartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki oraz kazeinian wapnia. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, (...) więcej przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy*. Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex Diabetic jest *klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/ 100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii (EFSA Journal 2010;8(9):1777). **W przypadku użycia jako uzupełnienie diety pod względem pokrycia zapotrzebowania energetycznego przez białko i tłuszcz, jednoczesnej zawartości węglowodanów złożonych, białka i tłuszczu w celu uzyskania niskiego indeksu glikemicznego, ograniczenia zawartości cukrów prostych, ograniczenia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na korzyść tłuszczów roślinnych, zawartości wszystkich istotnych witamin i minerałów, a także błonnika (DIETA W CUKRZYCY TYPU 2, Szpital Uniwersytecki w Krakowie). Dodatkowo należy stosować produkty spożywcze nieprzetworzone, ograniczyć spożycie soli kuchennej, a posiłki należy spożywać w małej objętości, regularnie 4-5 razy dziennie.Składniki: kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 53%, kazeinian wapnia (z mleka) 47%), maltodekstryny, oleje roślinne (olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 60%, olej rzepakowy 40%), fruktooligosacharydy, aromaty, stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; sole potasowe kwasu ortofosforowego, węglan wapnia, diglicynian magnezu, chlorek sodu, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu; emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza, sacharyny; diglicynian cynku, kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian żelaza(II), glukonian manganu, selenian(IV) sodu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, filochinon (fitomenadion) – wit. K, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.Informacja o wartości odżywczej: 1 porcja 1 saszetka 65g ▬ 100 g- Wartość energetyczna: 1187 kJ/ 284 kcal ▬ 1826 kJ/ 437 kcal
- Tłuszcz, w tym: 10 g ▬ 15,4 g
- kwasy tłuszczowe nasycone: 6,5 g ▬ 10 g
- olej ze średnio łańcuchowymi kwasami: tłuszczowymi (MCT): 6,0 g ▬ 9,2 g
- Węglowodany, w tym: 20 g ▬ 31 g
- cukry: 2,4 g ▬ 3,7 g
- laktoza:
- Błonnik: 5 g ▬ 7,7 g
- Białko: 20 g ▬ 31 g
- Sól: 0,43 g ▬ 0,66 g
- Witamina A (µg RE): 160 µg ▬ 246 µg
- Witamina D: 6 µg ▬ 9,2 µg
- Witamina E (mg α-TE): 4 mg ▬ 6,2 mg
- Witamina K: 15 µg ▬ 23 µg
- Witamina C: 16 mg ▬ 25 mg
- Tiamina: 0,22 mg ▬ 0,34 mg
- Ryboflawina: 0,28 mg ▬ 0,43 mg
- Niacyna (mg NE): 3,2 mg ▬ 4,9 mg
- Witamina B6: 0,28 mg ▬ 0,43 mg
- Kwas foliowy: 40 µg ▬ 61 µg
- Witamina B12: 0,5 µg ▬ 0,8 µg
- Biotyna: 10 µg ▬ 15,4 µg
- Kwas pantotenowy: 1,2 mg ▬ 1,8 mg
- Sód: 170 mg ▬ 261 mg
- Potas: 349 mg ▬ 537 mg
- Chlorki: 160 mg ▬ 246 mg
- Wapń: 360 mg ▬ 554 mg
- Fosfor: 140 mg ▬ 215 mg
- Magnez (z chelatu Albion™): 45 mg ▬ 69 mg
- Żelazo (z chelatu Albion™): 1,5 mg ▬ 2,3 mg
- Cynk (z chelatu Albion™): 2 mg ▬ 3,1 mg
- Miedź: 200 µg ▬ 308 µg
- Mangan: 0,4 mg ▬ 0,6 mg
- Molibden: 10,5 µg ▬ 16,2 µg
- Selen: 22 µg ▬ 34 µg
- Chrom: 8 µg ▬ 12,3 µg
- Jod: 30 µg ▬ 46 µg Osmolarność 290 mOsm/lProdukt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko u pacjentów z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu glukozy: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w cukrzycy oraz hiperglikemii; w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; w chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); w stanach po udarach i urazach; w okresach przed- i pooperacyjnych; w chorobach zapalnych jelit; w zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); w resekcji częściowej jelit lub żołądka; w diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz stosowanej diety, a w szczególności zawartości w niej białka, błonnika i węglowodanów. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 220 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat jest środkiem spożywczymniekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.Warunki przechowywania: przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić od wilgoci. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Nutramil Complex Diabetic saszetki o smaku czekoladowym, 6 szt. - Opinie i recenzje
Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.