
Terapia pożywieniem. Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej wyd. 2023









Terapia pożywieniem. Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej wyd. 2023 - Najlepsze oferty
Terapia pożywieniem. Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej wyd. 2023 - Opis
Wydanie II, rozszerzone i zaktualizowaneW Terapii pożywieniem Joerg Kastner zawarł kwintesencję medycyny chińskiej, od kilku tysięcy lat z imponującą skutecznością stosowanej w profilaktyce i leczeniu chorób. Podręcznik ten stanowi doskonałe wsparcie w świadomym dbaniu o zdrowie, którego filarem jest prawidłowe żywienie. Rozumiejąc potrzebę holistycznego, a jednocześnie indywidualnego podejścia do zdrowia, każdy z nas może dobrać sposób żywienia odpowiedni dla swojego typu konstytucyjnego oraz rodzaju zakłócenia równowagi. Smak i natura termiczna produktów wyrażają ich właściwości terapeutyczne, a odpowiednie komponowanie posiłków zorientowane jest na podtrzymanie lub przywrócenie równowagi – bo tak definiowane jest zdrowie.
Zajmujesz się dietetyką zawodowo? Po lekturze tej książki zwiększysz skuteczność terapeutyczną swoich działań i zrozumiesz, dlaczego czasami nie przynosiły one oczekiwanych efektów. Chcesz lepiej zadbać o zdrowie swojej rodziny? Dowiesz się, jak codzienne wybory kulinarne rzutują na witalność, odporność i samopoczucie. Interesujesz się wpływem pożywienia na zdrowie i masz otwarty umysł? Ta książka jest dla Ciebie. Gorąco polecam! Agnieszka Krzemińska, specjalistka medycyny chińskiej
Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzę medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi.
Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych (...) więcej produktów spożywczych – warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych.
Omówił przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania. DRUGIE WYDANIE poszerzył o aktualne kwestie, takie jak: alergie, nadwrażliwość pokarmowa, odżywianie w stanach patologicznych i posty. Dodał też rozdziały w całości poświęcone smoothies i tzw. superfoods.
Książka zawiera: • opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych, • praktyczne wskazówki dotyczące dostosowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów, • przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych, • poszerzoną listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego, • porady dotyczące terapii akupunkturą.
Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.
SPIS TREŚCI
A. Podstawowe zasady tradycyjnej medycyny chińskiej oraz dietetyki chińskiej
1. Yin i yang 2. Terapeutyczne zasady TMCh 2.1. Yin i yang są przeciwieństwami 2.2. Yin i yang są oddzielne, ale nierozłączne (yin yang ke fen er bu ke li) 2.3. Yin i yang są w sobie wzajemnie zakorzenione (yin yang hu gen) 2.4. Yin i yang wzajemnie się równoważą (yin yang zhi yue) 2.5. Yin i yang wzajemnie się transformują
3. Pięć przemian (wu xing)
4. Pięć podstawowych substancji 4.1. Siła życiowa – qi 4.2. Wrodzona esencja – jing 4.3. Krew – xue 4.4. Duch – shen 4.5. Płyny ciała – jin ye
5. Przyczyny chorób 5.1. Zewnętrzne czynniki bioklimatyczne lub szkodliwe wpływy 5.2. Czynniki wewnętrzne, „pięć umysłów (emocji)” (wu shi)
6. Teoria tradycyjnej dietetyki chińskiej 6.1. Koncepcja energii qi według TMCh
7. Funkcja potrójnego ogrzewacza (san jiao) 7.1. Górny ogrzewacz: serce, płuca, osierdzie (powyżej przepony) 7.2. Środkowy ogrzewacz: śledziona, trzustka, żołądek (między przeponą a pępkiem) 7.3. Dolny ogrzewacz: wątroba, nerki, pęcherz moczowy i jelito grube (od pępka w dół)
B. Metodologia terapii pożywieniem
8. Energetyka pożywienia
9. Energetyczna natura termiczna 9.1. Gorące 9.2. Ciepłe 9.3. Neutralne 9.4. Chłodne 9.5. Zimne 9.6. „Produkty yang” 9.7. „Produkty yin”
10. Pięć smaków (wu wei) 10.1. Smak słodki 10.2. Smak ostry 10.3. Smak słony 10.4. Smak kwaśny 10.5. Smak gorzki
11. Związek smaków z systemem narządów 11.1. Przykład: marchew 11.2. Ruch qi wywołany pożywieniem: kierunki związane z produktami
12. Wpływanie na naturę termiczną pożywienia 12.1. Ochładzające metody gotowania 12.2. Ogrzewające metody gotowania
13. Metody gotowania w szczegółach 13.1. Pieczenie 13.2. Blanszowanie 13.3. Smażenie i prażenie (obsmażanie) 13.4. Gotowanie na parze 13.5. Grillowanie/pieczenie na rożnie 13.6. Gotowanie/duszenie 13.7. Gotowanie z alkoholem 13.8. Gotowanie w dużej ilości wody 13.9. Gotowanie ze składnikami ochładzającymi (np. owocami, kiełkami) 13.10. Powolne, delikatne podsmażanie (duszenie) 13.11. Solenie (peklowanie w zalewie solnej) 13.12. Wędzenie 13.13. Przyprawianie
14. Zielone koktajle (smoothies) według TMCh 14.1. Wprowadzenie 14.2. Uwagi i wskazówki dotyczące praktyki klinicznej 14.3. Podstawowe składniki 14.4. Inne składniki (zalecane w zależności od pory roku w odniesieniu do Europy Środkowej) 14.5. Dla początkujących 14.6. Dla osób z większym doświadczeniem 14.7. Podstawowa receptura na około 1,5 l koktajlu 14.8. Dodatkowe wskazówki
15. Przygotowywanie posiłku zgodnie z pięcioma przemianami (drzewo, ogień, ziemia, metal, woda)
16. Post 16.1. Wprowadzenie 16.2. Powszechne wskazania 16.3. Ogólne zalecenia do poszczenia w odniesieniu do kryteriów TMCh 16.4. Aktywność fizyczna 16.5. Post całkowity 16.6. Jak przeprowadzać post całkowity 16.7. Uwagi końcowe
Część II. Dietetyka chińska w praktyce
17. Podstawowe zalecenia dietetyki chińskiej 17.1. Droga do zdrowych nawyków żywieniowych 17.2. Wewnętrzna postawa i otoczenie 17.3. Zalecenia ogólne
18. Szczególne znaczenie przemiany ziemi 18.1. „Wzmacnianie wewnętrznego środka”
19. Odżywianie i rytmy dobowe 19.1. Śniadanie 19.2. Obiad 19.3. Posiłek wieczorny / kolacja
20. Odżywianie i rytmy pór roku 20.1. Wiosna 20.2. Lato (gorąca pora roku) 20.3. Jesień 20.4. Zima (zimna pora roku)
21. Odżywianie i czynniki patogenne 21.1. Zimno 21.2. Gorąco 21.3. Wilgoć 21.4. Suchość 21.5. Zewnętrzny wiatr 21.6. Wewnętrzny wiatr
22. Odżywianie i cykl życia ludzkiego 22.1. Dzieci i młodzież 22.2. Wiek średni 22.3. Osoby w podeszłym wieku
Część III. Zastosowanie dietetyki chińskiej w terapii
A. Ogólne zastosowanie dietetyki chińskiej 23. Praktyczne wskazówki dotyczące udzielania porad dietetycznych 23.1. Rola dietetyki w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCh) 23.2. Ogólne wskazania dietetyki chińskiej 23.3. Nie przejmuj się dogmatami 23.4. Ogólne zalecenia dotyczące odżywiania (informacje dla pacjenta) 23.5. Obszary zastosowania 23.6. Ogólny niedobór qi 23.7. Ogólny niedobór yang 23.8. Ogólny niedobór yin 23.9. Nadmiar yin i wilgoć 23.10. Nadmiar yang 23.11. Niedobór krwi (xue xu) 23.12. Wzmacnianie qi obronnego (wei qi) 23.13. Wzmacnianie qi płuc 23.14. Stany wilgoci i śluzu
B. Zastosowanie dietetyki chińskiej dla określonych przypadków
24. System narządów: śledziona/trzustka–żołądek; przemiana ziemi 24.1. Narząd zang: śledziona/trzustka (pi) ŚT 24.2. Narząd fu: żołądek (wei) Ż 24.3. Zadania i funkcje śledziony/trzustki i żołądka 24.4. Specjalna dieta dla systemu śledziony/trzustki–żołądka 24.5. Syndromy związane ze śledzioną a dietetyka chińska 24.6. Ogólne przyczyny dysfunkcji żołądka 24.7. Syndromy związane z żołądkiem a dietetyka chińska
25. System narządów: płuca–jelito grube; przemiana metalu 25.1. Narząd zang: płuca (fei) Pł 25.2. Narząd fu: jelito grube (da chang) 25.3. Odżywianie i system narządów 25.4. Syndromy związane z płucami a dietetyka chińska
26. System narządów: nerki–pęcherz moczowy; przemiana wody 26.1. Narząd zang: nerki (shen), N 26.2. Narząd fu: pęcherz moczowy (pang guang), PM 26.3. Syndromy związane z nerkami a dietetyka chińska 26.4. Niedobór yin nerek (shen yin xu), niedobór yin serca (xin yin xu), brak połączenia między sercem a nerkami (xin shen bu jiao)
27. System narządów: wątroba-pęcherzyk żółciowy; przemiana drzewa 27.1. Narząd zang: wątroba (gan), W 27.2. Narząd fu: pęcherzyk żółciowy (dan), PŻ 27.3. Odżywianie i system narządów 27.4. Syndromy wątroby a dietetyka chińska
28. System narządów: serce–jelito cienkie; przemiana ognia 28.1. Narząd zang: serce (xin), S 28.2. Narząd fu: jelito cienkie (xiao chang) 28.3. Odżywianie i system narządów 28.4. Syndromy związane z sercem a dietetyka chińska
Część IV. Klasyfikacja produktów spożywczych
29. Warzywa 29.1. Bakłażan (oberżyna) 29.2. Cebula 29.3. Cebula zielona (dymka) 29.4. Dynia 29.5. Kapusta 29.6. Kapusta biała 29.7. Kapusta pekińska (kapusta napa) 29.8. Koper włoski (fenkuł) 29.9. Korzeń lotosu 29.10. Marchew 29.11. Mniszek lekarski 29.12. Ogórek 29.13. Pędy bambusa 29.14. Pochrzyn (korzeń) 29.15. Pomidor 29.16. Por 29.17. Sałata 29.18. Seler (łodyga lub korzeń) 29.19. Słodki ziemniak 29.20. Szpinak 29.21. Ziemniak
30. Zboża i soja 30.1. Amarantus 30.2. Gryka 30.3. Jęczmień 30.4. Kukurydza 30.5. Orkisz 30.6. Owies 30.7. Proso 30.8. Pszenica 30.9. Ryż (biały i brązowy) 30.10. Soja czarna 30.11. Soja żółta 30.12. Żyto
31. Przyprawy, zioła, substancje słodzące, dodatki 31.1. Chili 31.2. Cynamon 31.3. Czosnek 31.4. Gałka muszkatołowa 31.5. Grzyby 31.6. Imbir świeży lub suszony 31.7. Kardamon 31.8. Kolendra 31.9. Kurkuma 31.10. Ocet winny 31.11. Pieprz (przyprawa) 31.12. Sos sojowy 31.13. Sól 31.14. Substancje słodzące: biały cukier 31.15. Substancje słodzące: brązowy lub surowy cukier trzcinowy 31.16. Substancje słodzące: miód 31.17. Substancje słodzące: słód, maltoza, syrop słodowy 31.18. Wodorosty (ogólnie)
32. Owoce 32.1. Ananas 32.2. Arbuz 32.3. Banan 32.4. Brzoskwinia 32.5. Cytryna 32.6. Czereśnie 32.7. Granat 32.8. Grejpfrut, pomelo 32.9. Gruszka 32.10. Jabłko 32.11. Jagody goji 32.12. Kiwi 32.13. Morela 32.14. Morwa (owoce) 32.15. Pomarańcza 32.16. Śliwka 32.17. Winogrona
33. Mięso i drób 33.1. Jagnięcina, baranina, mięso owcze 33.2. Kaczka 33.3. Królik/zając 33.4. Kurczak 33.5. Sarnina 33.6. Wątróbka kurza 33.7. Wątróbka wołowa 33.8. Wieprzowina 33.9. Wołowina
34. Ryby / owoce morza 34.1. Anchois 34.2. Kałamarnica/ośmiornica 34.3. Karp 34.4. Krab 34.5. Krewetki/rak/homar 34.6. Makrela 34.7. Małże 34.8. Ostrygi 34.9. Pstrąg 34.10. Sardynki 34.11. Śledź 34.12. Tuńczyk 34.13. Węgorz
35. Produkty mleczne, jajka, oleje i tłuszcze 35.1. Jajka kurze 35.2. Jogurt 35.3. Masło i śmietana 35.4. Mleko kozie i owcze 35.5. Mleko krowie 35.6. Olej sezamowy 35.7. Olej sojowy 35.8. Olej z orzechów ziemnych 35.9. Ser z mleka koziego i owczego 35.10. Ser z mleka krowiego
36. Orzechy i nasiona 36.1. Kasztany 36.2. Migdały 36.3. Nasiona kopru włoskiego 36.4. Nasiona słonecznika 36.5. Orzechy laskowe 36.6. Orzechy piniowe 36.7. Orzechy włoskie 36.8. Orzechy ziemne 36.9. Sezam czarny
37. Napoje alkoholowe, kawa i herbata 37.1. Herbata 37.2. Kawa 37.3. Napoje alkoholowe
38. Superfoods i yangsheng w dietetyce chińskiej 38.1. Pierwsza dziesiątka superfoods 38.2. Superfoods z wysoką zawartością związków fitochemicznych 38.3. Superfoods o wysokim potencjale przeciwutleniającym 38.4. Superfoods o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3 38.5. Yangsheng i ogólne zalecenia dietetyczne według dietetyki chińskiej 38.6. Produkty uznane za ważne w dietetyce chińskiej, energetyczne superfoods 38.7. Ogólne zalecenia dotyczące opieki profilaktycznej zgodnie z dietetyką chińską
Część V. Przypadki kliniczne
39. Dolegliwości układu oddechowego 39.1. Główny objaw: przeziębienia 39.2. Zapalenie oskrzeli / przewlekłe zapalenie oskrzeli 39.3. Główny objaw: kaszel 39.4. Główny objaw: ból gardła 39.5. Główny objaw: zapalenie zatok czołowych i szczękowych 39.6. Astma oskrzelowa
40. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe 40.1. Główny objaw: biegunka 40.2. Główny objaw: zaparcia 40.3. Główny objaw: dolegliwości nadbrzusza 40.4. Główny objaw: mdłości i wymioty 40.5. Główny objaw: wzdęcia (rozpieranie w jamie brzusznej) 40.6. Główny objaw: czkawka (wzdychanie, szlochanie)
41. Otyłość 41.1. Główny objaw: nadwaga 41.2. Nadwaga
42. Zmęczenie fizyczne i/lub emocjonalne 42.1. Główne objawy: zmęczenie, wyczerpanie, zespół wypalenia
43. Zaburzenia układu krążenia 43.1. Ogólna słabość, brak energii, niskie ciśnienie krwi 43.2. Główny objaw: nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi)
44. Dolegliwości oczu 44.1. Stan zapalny
45. Dolegliwości skórne 45.1. Neurodermatoza 45.2. Trądzik
46. Dolegliwości układu moczowo-płciowego 46.1. Główny objaw: zapalenie pęcherza moczowego (infekcje układu moczowego / stan zapalny) 46.2. Nietrzymanie moczu, moczenie nocne, częste oddawanie moczu 46.3. Impotencja, słabe libido
47. Dolegliwości ginekologiczne 47.1. Poranne nudności w czasie ciąży
48. Alergie 48.1. Nadwrażliwość na pokarmy / alergie pokarmowe 48.2. Rozróżnienie nadwrażliwości i alergii 48.3. Alergie a znaczenie systemu nerek
49. Odżywianie w onkologii 49.1. Powszechnie spotykane wzorce 49.2. Terapia pooperacyjna 49.3. Terapia pożywieniem wspierająca chemioterapię 49.4. Ochrona i odbudowa wewnętrznego środka: jak chronić, odbudowywać i odżywiać qi i xue 49.5. Terapia pożywieniem wspierająca radioterapię 49.6. Produkty spożywcze znane jako „zabójcy raka”
Część VI. Dietetyka chińska w skrócie
50. Produkty zaklasyfikowane według przemiany / systemu narządów 50.1. Przemiana: ziemia. System narządów: śledziona/trzustka, żołądek 50.2. Przemiana: metal. System narządów: płuca–jelito grube 50.3. Przemiana: woda. System narządów: nerki–pęcherz moczowy 50.4. Przemiana: drzewo. System narządów: wątroba–pęcherzyk żółciowy 50.5. Przemiana: ogień. System narządów: serce–jelito cienkie
51. Produkty od A do Z
Część VII. Dodatki Słowniczek, Dalsza lektura, Indeks
Ostrzeżenia
Wydanie II, rozszerzone i zaktualizowane LICZBA STRON: 369 FORMAT: 175 x 245 OPRAWA: twarda ISBN: 978-83-7579-891-3 mniej
Terapia pożywieniem. Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej wyd. 2023 - Opinie i recenzje
Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.
t...1
- 2025-04-14l...8
- 2025-01-11