Olini Olej Lniany - 100ml - Opis
Olej lniany Olini – tłoczony na zimno, nierafinowany, z polskich ziarenOlej lniany Olini tłoczony na zimno, 100% natury
Za co pokochasz Olej lniany Olini?✅ jest
tłoczony na zimno✅ ma
delikatny smak bez goryczy✅ to
źródło kwasu alfa-linolenowego, ALA – 56,96 g/100 g (omega-3) – nienasyconego kwasu tłuszczowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu✅
kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 70,56 g/100 g stanowią większość jego NNKT –
89,28 g/100 g (wysoka zawartość omega-3!) ✅ ma
korzystną proporcję kwasów omega-3 i omega-6 – ok. 3,5:1✅ jest
nieprzetworzony, naturalny – nie rafinujemy go ani nie filtrujemy✅ warto go stosować
przy problemach z cholesterolem – zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych nienasyconymi (jedno- i wielonienasyconymi), pomaga w utrzymaniu jego prawidłowego poziomu we krwi✅ zasmakujesz w jego
świeżości – powstaje w małych, rzemieślniczych partiach i szybko trafia do Ciebie✅
ciemna butelka z grubego szkła chroni jego zawartość przed światłem ✅ powstaje ze starannie wyselekcjonowanych
ziaren polskiego lnu✅ jest
pyszny – ma delikatny, orzechowy smak✅ nigdy Ci się nie znudzi – możesz
stosować go na wiele sposobów ✅
przebadał go zespół Uniwersytetu Medycznego w ŁodziOlej lniany tłoczony na zimno – dodaj do zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życiaChcesz uzupełnić dietę o kwasy tłuszczowe omega-3? Stawiasz na naturalne, nieprzetworzone produkty lub zaczynasz przygodę ze zdrowym odżywianiem? Poznaj nasz Olej lniany!J
ak
(...) więcej
działają składniki Oleju lnianego Olini?Jego porcja (100 g) to:✅
kwasy tłuszczowe nienasycone ✔️ wielonienasycone, w tym:
▸ omega-3 - kwas alfa-linolenowy (ALA) – 56,96 g*, który:
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
▸ omega-6 - kwas linolowy (LA) – 15,56 g**, który:
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi*Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.**Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie.Przebadany
Badanie Oleju lnianego przeprowadzili:Profesor UMED dr hab. Marcin RóżalskiProfesor UMED dr hab. Jacek GolańskiZakład Zaburzeń Krzepnięcia KrwiKatedra Nauk BiomedycznychUniwersytet Medyczny w ŁodziCelem opinii było wskazanie i omówienie korzyści prozdrowotnych wynikających ze stosowania w diecie oleju lnianego. Niniejsza opinia powstała w oparciu o przegląd literatury naukowej dotyczącej zarówno składu chemicznego oleju lnianego tłoczonego na zimno, jak również badań właściwości biologicznych tego oleju ze szczególnym uwzględnieniem badań z udziałem ludzi (badań o charakterze badań klinicznych).☘️ Naturalnie, roślinnie, rodzinnieOlej lniany produkujemy lokalnie – w naszej rodzinnej olejarni. Zobacz:
Jak tłoczymy nasze oleje? Nadaje się dla niemowląt, zwłaszcza
przy rozszerzania diety (np. metodą BLW). Wystarczy kilka jego kropel dziennie.To także alternatywne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
(70,56 g/100 g) dla dorosłych i dzieci, które z różnych względów: zdrowotnych, smakowych, światopoglądowych unikają lub wręcz nie akceptują produktów pochodzenia zwierzęcego.
Jak tłoczymy nasze oleje?1. Szukamy najlepszych nasion na rynku i długo je testujemyUżywamy tylko tych, których jesteśmy pewni w 100%. Muszą być: niepryskane, czyste, odpowiednio przechowywane i z roślin koszonych we właściwym momencie.
2. Usuwamy metal z nasion Nasze maszyny, wyposażone w specjalne magnesy, są w stanie wyłapać opiłki (np. z sit kombajnów).
3. Nasi eksperci dobierają odpowiednie parametry tłoczenia Ustawiają końcówkę ciśnieniową, nacisk, prędkość obrotową oraz ślimaka. Za każdym razem robią to inaczej – dostosowują je do ziaren.
4. Stosujemy wolne tłoczenie zamiast przemysłowego To pozwala zachować walory każdego oleju.
5. Oleje tłoczymy w 30-34°CGdybyśmy zwiększyli temperaturę, maszyna byłaby w stanie wytłoczyć więcej każdego z olejów. Jednak wtedy straciłyby one swój smak, zapach i składniki odżywcze.
6. Oleje przelewamy w odpowiedni sposób Do specjalnego pojemnika wlewamy je pod kątem, a nie bezpośrednio na dno. W ten sposób dostaje się do nich mniej tlenu.
7. Osad to naturalne zjawisko! Powstaje dlatego, że olejów nie podgrzewamy i nie filtrujemy.
8. Przechowujemy w chłodni Tam mają ograniczony dostęp do powietrza i światła.
9. Przelewamy do butelek z ciemnego, grubego szkła i mocno zakręcamyRobimy to, kiedy osad się wytrąci. Chroni to zawartość olejów przed światłem i utlenieniem.Dla kogo?dzieci i dorośli, w tym na diecie wegańskiej i wegetariańskiej (alternatywa dla olejów rybnych z omega-3)Jak podawać?Olej lniany możesz przyjmować na kilka sposobów:
- prosto z łyżeczki – jego łagodny smak polubią nawet najmłodsi
- zamiast masła i margaryny – posmaruj nim kanapkę lub zanurz w nim pieczywo
- do sałatki – sprawdzi się jako dressing
- jako dodatek do dań – uzupełnij nim owsiankę, szejka, zupę, dania warzywne czy mięsne
Z twarogiem w diecie dr BudwigWażnym elementem diety dr Budwig jest olej lniany wysokolinolenowy, a więc taki, który zawiera dużo (ponad 50%) kwasu ALA (omega-3). 100 g naszego produktu zawiera
56,96 g ALA, a więc Olej lniany Olini spełnia ten wymóg.
Pamiętaj, że Olej lniany należy stosować wyłącznie na zimno. Po podgrzani utraci on swoje wartości odżywcze.PrzechowywanieOlej lniany trzymaj w lodówce, w temperaturze od 4°C do 10°C, zarówno przed, jak i po otwarciu.✔
Produkt wolny od glutenu✔
Produkt wegański Twój Olej lniany ma osad?Olej lniany może mieć naturalny osad. Wystarczy, że przed użyciem delikatnie wstrząśniesz butelką.✔
Skład:100% olej z nasion lnu tłoczony na zimnoJesteśmy rodzinną olejarnią z okolic Wałbrzycha - miasta malowniczo położonego w samym sercu Sudetów.Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
5 najważniejszych dla nas rzeczy to:1️⃣
Świeżość - nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach i szybko trafiają do Ciebie. 2️⃣
Natura i nauka - część receptur naszych produktów tworzymy wraz z naukowcami, inne trafiają pod lupę badaczy.3️⃣
Dobry skład - składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata.4️⃣
Lokalność - współpracujemy z małymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.5️⃣
Tradycja - jesteśmy rzemieślnikami i dawne receptury odtwarzamy z sercem, więc nasze produkty smakują, jak „od babci”.♻️ Zero styropianu – pakujemy ekologicznie!Nasze EKO opakowania chronią cenny skład oleju z czarnuszki przed światłem podczas transportu. Wykonane są one
z wytrzymałej, 5-warstwowej tektury falistej, która pochodzi z zasobów w 100% odnawialnych. Nadają się
do recyklingu i są całkowicie biodegradowalne. Tak samo, jak nasza
brązowa, papierowa taśma, którą je zabezpieczamy oraz
wypełnienie pudełek (papier falisty).Pakujemy z troskąKażde zamówienie przechodzi przez nasze ręce. Ręcznie naklejamy etykiety, nabijamy pieczątkę z datą ważności, a potem starannie pakujemy Twoją paczkę.
mniej