Blue Drop Decaffeinated Mexico Ziarno 1kg - Opis
Świeżo palona kawa z palarni Blue Drop Coffee RoastersJakość i świeżość - te dwa słowa doskonale obrazują kawę z palarni
Blue Drop Coffee Roasters. Kupując nasz produkt mają Państwo 100% pewność, że kawa została wypalona kilka dni przed wysyłką -
nie magazynujemy kawy, lecz dbamy o to, aby nasi klienci dostawali produkt maksymalnie świeży.Otrzymasz kawę
Maksymalnie 14 dni od daty palenia.MEXICO DECAFFEINATED
Bezkofeinowa kawa ziarnista, 100% Arabica 1kgBezkofeinowa kawa, która dzięki w
pełni naturalnemu procesowi
dekofeinizacji nadal zachowuje swoje pełne właściwości sensoryczne –
wyczuwalne nuty pomelo, mlecznej czekolady, orzechów i tytoniu.Kawa 100% arabica ziarnista poddana
naturalnej dekofeinizacji, w której wykorzystywana jest woda ze słynnego staro-wulkanu, a tym samym najwyższego szczytu Meksyku – Pico the Orizaba.
- Kraj: Meksyk
- Region: Pico de Orizaba
- Skład: 100% Arabica
- Odmiana: Typica
- Wysokość: 1350 m n.p.m.
- Obróbka: mokra, dekofeinizacja, suszona na słońcu
- Stopień wypalenia: średni
- Sensoryka: Pamelo, Mleczna czekolada, Orzechy
Nasza kawa nie jest aromatyzowana. Nuty smakowe które można wyczuć w kawie powstają w sposób naturalny i powiązany z pochodzeniem ziarna, jego odmianą i gatunkiem, metodą obróbki oraz są efektem wypalenia.W
Blue Drop Coffee Roasters zalecamy do kilku sposobów parzenia:
- Kubek
- Tygielek
- Ekspres
(...) więcej
Ciśnieniowy
- Kawiarka
- French Press
- Expres Automatyczny
✔️ Potrzebujesz kawy mielonej? Zmielimy ją dla Ciebie! ✔️
Tak, możemy zmielić kawę dla Państwa, prosimy przy złożeniu zam. umieścić taki komentarz w rozdziale "do kupującego".Jedynie,
nie zmielimy kawę pod ekspres ciśnieniowy - dana metoda nie pozwala zmielić kawę w sposób uniwersalny lecz tylko indywidualny w zależności od ekspresu, sitka, ciśnienia itd.
Informacje:- Data palenia: Otrzymasz kawę Maksymalnie 14 dni od daty palenia.
Największe
światowe autorytety kawy
uważają, że
kawa wypalona pod espresso kawa uwalnia najwięcej swoich związków chemicznych po 9-11 dniach od dnia wypalenia, tzn. staje się zbilansowana i wyważona. Nasz system produkcji
pozwala nam utrzymać na stanie
zawsze świeżą kawę.
Kawa poddana naturalnej dekofeinizacji, w której wykorzystywana jest woda ze słynnego staro-wulkanu, a tym samym najwyższego szczytu Meksyku – Pico the Orizaba. Szczyt ten jest przykryty białą czapą lodowca, który pokrywa go już od wysokości 4000 m w górę.Ze strumieni wyciekających spod lodowca i spływających do
Rio Blanco pobierana jest woda, która służy do jednego z dwóch nowoczesnych procesów
dekofeinizacji kawy.Proces ten, opatentowany przez firmę
DESCAMEX, otrzymał nazwę
MOUNTAIN WATER PROCESS. Oto jak on przebiega: lodowcowa woda, spływająca z wulkanu, jest podstawą do przeprowadzenia procesu.
Czysta – bez fizycznych i chemicznych zanieczyszczeń, zostaje nasycona związkami mineralnymi występującymi w kawie. To jest pierwszy etap dekofeinizacji.Drugi etap to
przygotowanie i
dekofeinizacji kawy. Partię kawy przesypuje się do odpowiedniego zbiornika i tam powoli nasącza wodą aby
zwiększyć absorpcję oraz zmiękczyć ułatwiając
wypłukiwanieKOFEINY.Następnie pod ustalonym tempem przepływu, ciśnienia i temperatury przepuszcza się wodę nasycona związkami.
Następujeproceswypłukiwaniakofeiny, jednak ziarna wchłaniają jednocześnie z wody utracone wraz z kofeiną związki.„
Zanieczyszczona”
kofeiną woda przepuszczana jest przez węglowe filtry które
wchłaniająkofeinę, pozostawiając pozostałe związki wypłukane w kawie.
Woda ponownie jest
gotowa do
procesu dekofeinizacji.W wyniku takiego procesu
99,9% kofeiny jak podają dane analityczne koncernu, jest
wypłukiwanez naszego
ziarna. Jednocześnie pozostałe związki
mineralnepozostająnamiejscu, czyli w ziarnie.Trzeci etap
dekofeinizacji to
suszenie. Przebiega on w
trzechfazach:- Ziarno jest suszone w owalnych tankach, gdzie obsycha naturalnie, a resztkiwodyodprowadzane są z tanku.
- W drugiej fazie ziarno suszone jest w płaskich wibrujących tankach w temperaturze 60 stopni przez ok 4 godziny a następnie przez kolejne 4 godziny ponowniesuszone ale tym razem w stacjonarnym pionowym zbiorniku.
- Na koniec przechodziprocespolerowania i ponownychanalizlaboratoryjnych, dzięki którym porównywane są parametry sprzed jak i po dekofeinizacji.|
Świeżo Palona Kawa Ziarnista, Bezkofeinowa 100% Arabika 1kg prosto z palarni Blue DropTylko świeżo palona kawa zapewnia najwyższą jakość smaku.Oprócz
jakości i dbania o każdy szczegół, ważna jest dla nas również Radość jaka naszym zdaniem płynie z picia kawy. Razem z Wami chcemy przeżyć niejedną kawową przygodę.
Blue Drop to mikro-palarnia kawy, to zespół ludzi ją tworzący, to idea, to ciągła podróż, zabawa ale i odpowiedzialność. Każdy z nas rozpoczął tę przygodę zupełnie inaczej – szczęśliwie możemy ją kontynuować dalej i powiązać pasję z pracą. Przywiązujemy bardzo dużą wagę do
jakości, a kawa nie jest dla nas tylko anonimowym produktem.
Wiemy skąd pochodzi, jak jest uprawiana, kto ją uprawia, a sporą część dostawców
osobiście odwiedziliśmy na ich plantacjach i mamy z nimi stały kontakt.
mniej
Blue Drop Decaffeinated Mexico Ziarno 1kg - Opinie i recenzje
Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.
p...k
- 2021-12-28